Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Sérülések és kezelésük

2014.09.15

Milyen sérülések a leggyakoribbak nyáron?

Esések, biciklis sérülések, horzsolás, égési sérülések, vágások, csonttörések, rándulás, ficam, zúzódás. Mivel nem igazán voltam tisztában azzal, hogy az utóbbi három sérülés között mi a különbség, így utánaolvastam egy kicsit a Wikipédián. Ezt szeretném megosztani Veletek, hátha másnak is tartogat új információt.

Rándulás: az ízvégek eredeti helyzetükben vannak, de ezt egy kisebb elmozdulás előzte meg az erőbehatás során, amely azonnal helyre is állt. Ilyenkor az anatómiai viszonyok fennállnak ugyan, de a környező képletek sérülései feltételezhetőek.
Ficam: az az állapot, amely annak hatására áll elő, ha túlzott erőbehatás következtében az ízületi fej teljesen elhagyja az ízületi árkot, és ebben a helyzetében külső beavatkozás nélkül tartósan megmarad. A ficam eredményeként az ízületi szalagok mindig megsérülnek. Ízületi merevség jellemzi, valamint intenzív fájdalom, amely igénybevételre tovább fokozódik. Az ízület mozgása minden esetben beszűkült. A sérült tájék dagadt és véraláfutásos. Általában szabad szemmel látható az érintett tájék deformálódása.
Zúzódás, vérömleny: a bőrfelület alatti szövet károsodását jelenti, amelyet tompa trauma okoz. Jellegzetesen elszíneződés kíséri, amelyet a bőr alatt futó erek, hajszálerek sérülése vált ki. A vér a szövetek közé áramlik, emiatt az érintett terület kékes-lilás elszíneződést mutat, felduzzad. Az érintett végtag mozgatásának megszüntetésével együtt a fájdalom is jelentősen enyhülhet.

Ficamok, rándulások

A nyári sérülések kezelésében nagy segítség lehet:

Olasz szalmagyopár-feketenadálytő balzsam és Olasz szalmagyopár hidrolátum:
vérömlenyre, zúzódásra, ficamra, kék folt, égési sérülések, sebek esetén.

Feketenadálytő kenőcs:
zúzódásokra, csonttöréseknél, műtéti hegeknél, váladékos nyílt sebekre is kiválóan alkalmazható.

Kempteni olaj:
izomfájdalmak, ficam, csonthártyagyulladás, ízületi fájdalmak esetén.
Fizikai munkát végzőknek és sportolóknak kifejezetten ajánlott, viszont gyermekeknek és várandósoknak nem, használata után kerüljük az intenzív napsugárzást!

Rózsa-teafa balzsam és Rózsa-teafa eszencia-sebolaj:
égésre, nyílt sebre, erősen antibakteriális, gyulladásgátló, hámosító hatású.

Grape Vital Grépfrútmag olaj:
horzsolások, égési sebek, bőrsérülések esetén.

A rándulás, ficam, zúzódás tüneteire az almaecetes borogatás, felpócolás, jegelés is enyhülést hoz, de segítségül hívhatjuk a népgyógyászatot és az aromaterápiát is. Erről Vali itt ír bővebben.

A túrázás és a sport szerelmeseinek érdemes az ezzel kapcsolatos kozmetikumok között csemegézni, hogy a fáradt, igénybe vett izmokat könnyen tudják regenerálni, a bakancsba, sportcipőbe beizzadt láb gombásodását el tudják kerülni.

forrás: AntalVali