Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Kommunikáció, Én kommunikáció a kapcsolatokban

2015.01.21

A legtöbb kapcsolat csapdája, hogy nem tudják egymással megbeszélni a gondolataikat, érzéseiket az emberek, főleg a férfiak. Vagy azért mert a társadalmi és környezeti elvárásoknak akarnak megfelelni (nem illik, nem férfias stb), vagy azért mert úgy érzik nem értenék meg őket, vagy nem akarnak megbántani senkit. De az érzések, információk csak gyűlnek bennünk, őrlődünk, aztán pedig robbanunk és a másik nem érti mi történt és akkor már késő. Viszont ha mindig akkor mondjuk ki, ha valami bánt, vagy éppen jó, amikor megtörténik, mindenki épül, fejlődik a tapasztalatból az átmeneti kellemetlenségek ellenére is.

Ezért nagyon fontos az őszinte kommunikáció! Fontos kimondani, ha úgy érezzük megbántanak, fontos kimondani, ha valamivel nem értünk egyet, és ha mélyebb kapcsolatban vagyunk valakivel, akkor fontos felhívni a figyelmét arra, hogy a ’szakadék széle felé sétál’. Ha itt az idő a változásra, akkor meg is fogja hallani, de ha nem, az is róla szól, ne vegyük magunkra.

Végig tudod hallgatni a másikat, anélkül, hogy közbeszólnál?

Tudsz rá figyelni közben? Milyen érzései vannak, mi a gondja, mire van szüksége?

Magadra mennyire figyelsz, a saját érzéseidre, testedre?

Örülnél, ha mások 100% figyelmet adnának neked, mikor beszélsz?

Veled mi történik a beszélgetések közben? Hogy érzed magad utána?

mandala3.jpg

Ha rólunk van szó, a saját érzéseinkről, akkor én kommunikációt gyakoroljuk;

én ………. érzem magam; nekem a……….. lenne jó; nekem az fáj, hogy…..; kérlek figyelj rám, mert így szeretem. Nem vádaskodunk, kritizálunk (hogy a te hibád, miattad…..stb.), mert még több sérülést okozunk a másikban. Együtt szépen megbeszéljük és megoldjuk, hogy mindenki tisztán lásson, és jól érezze magát.

 

Ha a másikról van szó, akkor próbáljuk meg kérdésekkel rávezetni; szerinted jó ez a munka, kapcsolat stb. neked? hogy érzed benne magad? szerinted min kellene változtatnod benne, hogy jobb legyen? szerinted milyen a kapcsolatunk? hova tartunk?

 

Sokszor mikor nem merünk őszinték lenni, akkor okozunk a legnagyobb fájdalmat a másikban, mert elveszti a bizalmát irányodban. Ezért, ha úgy is érzed, hogy a másikat megbántod, akkor is legyél őszinte, főleg, ha rákérdez dolgokra. Később sokkal nehezebb kimagyarázni, ha hosszútávon hazudunk, vagy eltitkolunk dolgokat és addig is őrlődik mindenki. Ha megbántódik valamiért, akkor azt neki fontos magában lerendeznie, vagy együtt megoldanotok.

Pl: nem mondod el, hogy megcsaltad a párod, mert nem szeretnéd megbántani; de ha megérzi (mert megváltozik a kisugárzásod, figyelmed irányába) és rákérdez, akkor vállald fel. Mond el miért tetted, mi hiányzik a kapcsolatotokból. Persze nem kellene idáig eljutni, mert ezt már előtte is megbeszélhetnétek. De a lényeg, hogy utána együtt oldjátok meg, hogy ne maradjanak sérülések. Ha nem illetek össze azt is. De akkor tudd szabadon engedni a másikat és ne használd ki, ne birtokold.

Fontos őszintén beismernünk, ha valamit elrontottunk, valamiben hibáztunk. Ez nagyon nehéz tud lenni, főleg az egonak beismerni a tévedést, de hidd el mindenki hibázik, és ha beismered megbocsátanak, tisztelnek érte, és ami a legfontosabb, hogy megnyugszunk a vallomás után.

 

Fontos szavak:

Igen! Kérlek! Köszönöm!

Igen a Társunkra – Elfogadjuk! Igen magunkra, a helyzetre, a boldogságunkra!

Ha hibázunk: Kérlek bocsáss meg! Igazán sajnálom! Kérlek!

Kérni, amit szeretnénk. Mit szeretnél?

Kérlek engedd meg, hogy másként csináljam, mint ahogy te tetted.

Szeretlek! Köszönöm!

Osszuk meg a társunkkal az örömeinket, tapasztalásainkat, felismeréseinket is – örüljetek együtt neki. Beszéljétek meg mi jó nektek a kapcsolatban, és hogy lehetne még jobb.

 

Vita, veszekedés

Sokan feszültségben éljük a mindennapokat, folyamatosan a megoldandó problémákkal foglalkozunk és elfelejtünk figyelni a másikra, elfelejtjük mit szeretünk benne, apróságokon összeszólalkozunk és régi játszmákat játszunk (te se tetted ezt, meg ő se azt).

Jönnek a vádaskodások, hibáztatások, mert ezt a mintát ismerjük.

Nézzük meg, valójában miről szól? Igaza van a másiknak? Figyelsz rá? Mi az igazi ok?

Az, hogy a különböző játszmákra hogyan reagálsz, az a saját önértékelésedtől és sérüléseidtől függ. Minél több ez a megoldatlan sérülés, annál jobban belemegyünk. Ahogy felismerjük és meggyógyítjuk magunkban, egyre tisztább a rálátásunk a szituációkra és már mikor elkezdjük és benne vagyunk, már kapcsolunk is, hogy mit csinálunk. Egyre többet kívülről látjuk már a szituációkat, mint megfigyelők.  Ilyenkor kérj bocsánatot és valld be, hogy ez régi minta, bocsánat, jobban fogok rá figyelni, és kérlek te is szólj, ha újra csinálnám. Egy idő után már egyre higgadtabban reagálunk, és mások konfliktusaira, játszmáira és komplexusaira is rá fogunk látni, hogy mit miért csinál. Tudatosabb rálátással már tudunk úgy kérdezni és bölcsen kommunikálni, hogy felemeljük a másikat és segítünk neki is kilépni a saját játszmájából (düh, harag, manipuláció stb).

 

Hogyan legyünk tudatosabbak a mindennapokban - Szeretetteljes kommunikáció

Fontos észrevennünk magunkban, a környezetünkben; mindenben és mindenkiben a ami jelenleg van, és legyünk a bátorító kíváncsiság és érdeklődés. Egy kedves szó, bók, egy mosoly, egy figyelmes kérdés és máris felragyog az arca.

Minden belőlünk indul ki és kölcsönös, oda-vissza hat; az hogy figyelek a kéréseidre, hogy szívesen okozok Neked örömöt, hogy boldogabbá tesszük egymás életét.

Amikor szeretettel kommunikálunk, akkor teljesen ráhangolódunk a másikra, összeolvadva a másik tudatával, hogy úgy adjuk át a teljes igazságot, hogy intuitív módon figyelünk rá. Tudjuk mit és hogyan fontos átadnunk, hogy épüljön tőle.

Megbeszéljük a kapcsolatokban hogy ki miben jó, kinek mikor erősebb a meggyőződése, megérzése, belső sugallata és az vezesse a kapcsolatot, kommunikációt előre – ez felváltva is megvalósulhat, attól függően, hogy ki miben erősebb.

Ha megbízol a másikban, hogy ezt most ő tudja jobban és hiszel abban, hogy így mindenkinek jobb lesz, akkor kölcsönösen emelitek a kapcsolatot, hiszen támogatást, figyelmet adsz. Az egyik a figyelmével ad és erősít, a másik az így felerősített intuíciójával információt ad.

Taníthatunk a saját tapasztalatunkkal, ami működött, de ez másoknál nem biztos, hogy ugyanúgy használ, hiszen neki más a valósága, igazsága, máshogy tanulhat.

Az a legjobb, ha a belső tudásoddal a végtelen lényetek kapcsolódik, és így tiszta információt adsz át a feladatával kapcsolatban, ez az üzenet a legépítőbb számára. Ez gyakorlással fejleszthető, szívből érzed majd mit mondj, mivel segítesz és őt is rávezetheted, segítheted a magasabb energiaszint eléréséhez, emelheted, hogy Ő is meghallja az információkat felismerések által. Erősödik a kapcsolata felsőbb Énjével – csak emeld, figyelj rá, kérdezgesd és így rávezeted.

Kérdések! – nem tanácsok és vélemények!

Egyre inkább az lesz a fontosabb, hogy ne azt keressük, miért olyan valaki, amilyen, hanem ébresszük benne, hogy valójában Ki Ő! Önmaga megtalálásában segítsük, hogy a saját útjára találjon. A jelent erősítsük, a jelenlegi Énjét, hogy a fénye egyre erősebben ragyogjon.

Hatala Ágnes - Örömteli Önfejlesztés